Serwis www.tatry.info.pl używa plików cookie
Korzystanie z witryny oznacza, że wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie na swoim urządzeniu (dysku) w zależności od konfiguracji Twojej przeglądarki internetowej.

  Czytaj więcej   |    Zamknij komunikat

tatry

Tatry - Mapa serwisu Tatry - księga gości Tatry - kontakt Tatry - forum Tatry - portal społecznościowy
Tatry - Informacje o usłudze Informacje Tatry - Załóż konto Załóż konto Tatry - Logowanie Logowanie

internetowy przewodnik tatrzański

Informacje ogólne o Tatrach
Tatry Polskie Tatry Polskie - Tatry Wysokie Tatry Polskie - Tatry Zachodnie Tatry Słowackie Tatry Słowackie - Tatry Wysokie i Tatry Bielskie Tatry Słowackie - Tatry Zachodnie

Strona, którą oglądasz jest w sieci dzięki Aptus.pl.

strony internetowe Aptus

Komunikat turystyczny

Zanim wyruszysz w góry, zapoznaj się z aktualnymi warunkami panującymi w Tatrach

(publikowane przez TPN)

.: zobacz

Kontakt z autorem przewodnika:

admin@tatry.info.pl

Baza noclegowa

Zakopane i okolice - noclegi, kwatery prywatne, pensjonaty, domy wczasowe, hotele.

.: zobacz

Polecamy

Porady i wiadomości »

Sklepy internetowe »

Serwery wirtualne, konta e-mail »

Systemy intranetowe »

Partnerzy

Artykuły »

Artykuły
  Wróć do listy artykułów  


Karczmy regionalne w Zakopanem

Autor: Joanna Wróbel


Kiedyś w pociągu, w drodze do Zakopanego, współpasażer zapytał mnie czy wiem gdzie w zimowej stolicy Polski można dobrze zjeść. I aż mi się chciało krzyknąć, że wszędzie- byle były to karczmy regionalne. Przecież nie jedzie się do Zakopanego by zażerać się hot-dogami czy hamburgerami z fast foodów. Jedzie się by spróbować prawdziwej góralskiej kuchni, smaków znanych od dziesięcioleci, ale często odkrywanych dopiero teraz. I niemal każdy kto jej spróbuje nie będzie chciał już jeść niczego innego. A przecież góralska kuchnia jest wbrew pozorom bardzo prosta, tylko ma jeden podstawowy sekret- składniki, z których powstają potrawy, czyli sery, grzyby, kapusta, mięso, są miejscowe. Już to wystarczy by dania podawane w regionalnych karczmach były wyjątkowe i niepowtarzalne, by smakowały inaczej. Zawsze po powrocie z Zakopanego długo śniły mi się po nocach oscypki z żurawiną, moskole, kwaśnica na wędzonce, swojska kiełbasa z ognia czy duszona jagnięcina. Tęskniłam do tych smaków. A w końcu co karczma to polecają coś innego, przyrządzają po swojemu. Nigdzie dwa razy nie zje się tego samego. Każda kuchnia jest bowiem niepowtarzalna, ma swoje sekrety, swoje dania popisowe. Aż człowiek żałuje, że nie może spróbować wszystkiego na raz.

Ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Bo karczmy regionalne to nie tylko jedzenie. To wiecznie pełne ludzi, tętniące życiem miejsca, gdzie panuje specyficzny klimat góralski, nieporównywalny z żadnym innym, to muzyka grana na żywo przez miejscowe kapele, to wystrój wnętrza przypominający prawdziwy góralski dom. To ciepło, gościnność, otwartość i życzliwość. Nie bez powodu wielu ludzi wraca latami do tych samych karczm, do swoich ulubionych smaków i zapachów. Organizują tam swoje imprezy rodzinne, przyjęcia okolicznościowe czy firmowe. Żeby móc przenieść to co kochają na każdy aspekt swojego życia. Dlatego też karczmy są zawsze pełne. To jedyny aspekt, który może denerwować nowych miłośników karczmowania, że na miejsce w tych najlepszych trzeba długo poczekać, ale naprawdę warto. Stali bywalcy potrafią spędzać w swoich ulubionych miejscach całe godziny, spożywać tam wszystkie posiłki w ciągu dnia delektując się ulubionymi potrawami i trunkami, bo tez karczmy zwykle oferują bardzo szeroki i urozmaicony wybór dań. A nic nie smakuje lepiej jak pyszne jedzenie, grzane wino lub piwo i dobra muzyka, grana na żywo.


  Wróć do listy artykułów  
Internetowy Przewodnik Tatrzański © Jerzy Matlak
informacja o Cookies tworzenie stron internetowych